Składniki potrzebne do przygotowania tiramisu:
- 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
- 200 g serka mascarpone
- 200g śmietany kremówki 36 proc.
- 3 łyżki niesłodzonego kakao
- pół szklanki cukru pudru
- ½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej
- 1/3 kubka likieru amaretto
Sposób przygotowania tiramisu:
Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm. Połącz kawę z amaretto. Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru. Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany. Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.
Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.
Zakończ, obyspując śmietankę cukrem pudrem i kakao. Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz