niedziela, 6 kwietnia 2014

TIRAMISU ♥

Składniki potrzebne do przygotowania tiramisu:

  • 1,5 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 200 g serka mascarpone
  • 200g śmietany kremówki 36 proc.
  • 3 łyżki niesłodzonego kakao
  • pół szklanki cukru pudru
  • ½ kubka świeżo parzonej kawy, przestudzonej
  • 1/3 kubka likieru amaretto

Sposób przygotowania tiramisu:

Tiramisu przygotuj w naczyniu o bokach ok. 20x20 cm. Połącz kawę z amaretto. Kremówkę ubij z łyżką cukru pudru.
Oddzielnie ubij mascarpone, także z łyżką cukru pudru. Kremówkę i serek wymieszaj delikatnie rózgą tak, aby nie zgnieść piany. Biszkopty lekko namocz w kawie z likierem i układaj w foremce.
Na biszkopty rozłóż ubitą śmietanę z serkiem, posyp kakao. To samo powtórz z kolejną warstwą: biszkopty + śmietana + kakao.
Zakończ, obyspując śmietankę cukrem pudrem i kakao. Przed podaniem schładzaj ok. 3 godziny.





                              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz